ACTA DE L’ASSEMBLEA
Dilluns 12 de novembre de 2018
Nota: En aquesta acta s’intenten recollir de manera resumida les principals informacions traslladades a l’assemblea i els acords presos. No s’hi recullen de manera exhaustiva totes les intervencions ni debats al llarg de l’assemblea.
Inici a les 19.15 h i durada aproximada de dues hores
Reunió amb el Districte de Gràcia
Avui dilluns a les 18.00 h ha tingut lloc una breu reunió amb el govern del Districte de Gràcia (que al matí s’ha reunit amb els propietaris de la finca) a la qual han assistit diverses persones de les comissions de treball de «Salvem l’alzina i les casetes del carrer Encarnació». Un cop finalitzada la reunió, s’informa a l’assemblea que:
- L’Ajuntament diu que les obres tenen llicència reglada, cosa que durant la reunió se’ls ha rebatut, donat que durant l’aprovació de la llicència haurien d’haver saltat (i no ho han fet) diverses alarmes que són responsabilitat de l’Ajuntament. També s’apunta a diverses irregularitats que es podrien haver comès per part de la propietat.
- La família propietària de la finca es diu Campalans i Alsina i ha traslladat al govern municipal la intenció de fer una edificació en forma de L amb diversos habitatges (alguns per la pròpia família i d’altres per llogar). Diuen estar preocupats per l’entrada de mitjans de comunicació dins la finca i que ara per ara aturen les obres previstes i abans de fer res ho comunicaran a l’Ajuntament.
- Des de «Salvem l’alzina i les casetes del carrer Encarnació» s’han traslladat al govern municipal de manera clara les nostres reivindicacions:
1. Oposició a la tala de l’alzina (Salvem l’alzina)
2. Oposició a l’enderroc de les cases del c. Encarnació (Salvem les cases)
3. Oposició a operació especulativa a l’espai - El govern municipal es compromet a portar tot l’expedient al Districte per tal que es pugui consultar, tant pel que fa a la qüestió arquitectònica com pel que fa a la natural.
- S’ha demanat al Districte que s’ocupi de la retirada de l’amiant. Un company expert en el tema explica que en les condicions actuals en que està ara, l’amiant no genera cap problema. Proposa estudiar, però, com s’ha tret aquest amiant per verificar que s’han seguit els protocols.
- Es planteja la possibilitat de negociar directament amb la propietat. Diverses persones s’hi posicionen a favor i en contra, plantejant també en quines condicions hauria de ser aquesta negociació (es menciona com a possible condició la retirada de la denúncia que la propietat ha interposat contra els veïns i veïnes que ocupen la finca).
Debat sobre objectius finals i estratègia de lluita
Arrel de diverses intervencions, es posa de manifest que, després dels primers dies de reacció veïnal i organització per l’aturada de la tala i l’enderroc, cal plantejar un debat sobre els objectius finals d’aquesta mobilització: què volem aconseguir i com fer-ho.
S’acorda que la propera assemblea es centrarà exclusivament en aquest debat i es crea una comissió per organitzar-la i facilitar-la. L’assemblea tindrà lloc dijous 15 de novembre a les 19.00 h sota l’alzina.
Algunes qüestions, debats i propostes plantejats a l’assemblea:
- Com a veïnes, què volem fer amb aquest espai?- A l’assemblea es fa manifesta una altra vegada la voluntat veïnal de convertir l’espai en un espai per la Vila (no d’ús privat i per a l’especulació immobiliària). Es mencionen com a opcions: espai verd, equipament públic, espai d’autogestió. Es roman obert a altres possibles usos.
- Com aconseguir-ho? Sorgeixen diverses propostes:
– Negociació/diàleg amb la propietat: Sí o no? En quines condicions?
– Accions i mobilitzacions més grans, com ara manifestacions, accions contra l’especulació d’immobiliària, etc.
– Proposta o projecte concret a portar a l’Ajuntament
– Signatures: més enllà del format actual (ja se n’han recollit i entregat més de 3.000), valorar si se’n recullen en altres formats ja previstos institucionalment.
Breu trasllat d’informació de les diferents comissions
• Legal
S’està treballant en les següents línies: catalogació de l’alzina i contacte perquè s’iniciïn els tràmits per declarar-la arbre monumental. Un grup d’arquitectes estudiarà l’expedient i la llicència immobiliària (es demana si s’hi pot afegir algun expert). Es proposa crear una línia de treball de pressió perquè aquesta situació no es torni a repetir, fent ponts amb altres col·lectius i altres lluites ja actives.
• Signatures
S’han recollit i entregat al Districte de Gràcia 3.058 signatures (i encara se’n tenen algunes més per entregar). Totes aquestes signatures mostren el suport veïnal a les nostres demandes i són una eina de pressió. Des de la comissió es planteja si cal recollir signatures per alguna altra via ja prevista per l’Ajuntament. S’acorda que de moment es segueixen recollint en el format actual i que dijous es valori aquesta opció durant el debat sobre els objectius i l’estratègia de lluita.
• Comunicació/difusió
Al web www.salvemlalzina.org es pot consultar el manifest, les actes, les activitats, etc. També es disposa de canal de Telegram, comunitat a Facebook i compte de Twitter.
S’han fet diverses gestions amb mitjans de comunicació per tal de difondre la mobilització veïnal. Es demana un ús responsable dels grups de Whatsapp perquè no es saturin amb un excés de missatges; en aquest sentit es recorda que l’espai de debat polític i decisió és a les assemblees i no al Whatsapp. Es valoren també canals de comunicació més directes entre les comissions.
• Actes/activitats
Al llarg de l’assemblea es proposen algunes activitats i es recalca la voluntat de mantenir l’espai obert i actiu. Les propostes concretes s’han de fer arribar a la comissió d’activitats. A nivell general es proposa fer activitats de major envergadura, com pugui ser un concert gran, etc. Es planteja si caldria crear una adreça de correu on fer arribar propostes d’activitats, però no s’arriba a concretar.
Creació de noves comissions
- Es crea una nova comissió encarregada de la rehabilitació de l’espai del jardí.
- Es crea una nova comissió encarregada de la facilitació de la propera assemblea, que tindrà lloc dijous 15 de novembre a les 19.00 h sota l’alzina.
- Es crea una nova comissió encarregada de proposar accions i mobilitzacions més enllà del que cobreix la comissió legal.
Altres qüestions i propostes durant l’assemblea
- Permanències nocturnes | Es proposa i s’aprova iniciar permanències nocturnes en forma d’acampada a l’espai del jardí per anticipar-se a un possible desallotjament. Les permanències ja han començat aquesta mateixa nit.
- Contacte amb altres experiències | Es proposa contactar amb altres experiències i lluites veïnals similars (contra l’especulació, per aturar operacions immobiliàries, per aconseguir usos públics/socials d’espais, etc.) de les quals aprendre i potser organitzar una xerrada o jornades.
- Consell de medi ambient i sostenibilitat del Districte de Gràcia| Tindrà lloc dimarts 13 de novembre a les 18.00 h. S’acorda que dues persones hi participaran per informar del que estem fent (breu exposició de qui som, línies principals, manifest… sense arribar a acords).
La Comissió de Comunicació
1- L’ordre del dia de l’assemblea del 15?
2- Seria convenient marcar els minuts previstos per a cada punt de l’OD
3- Així com marcar una hora d’acabament de l’assemblea
Bona feina! Felicitats i seguim.
En la qüestio important que es va plantejar a l’assemblea que es (si ho vaig entendre be) que per continuar la linea de movilitzacions, activitats, difusion i si anem a fer accions mes contundents, hauriem de tenir ben clar que es el que demanem, i en conseqúencia, projectes per proposar a l’ajuntament….si algun/a te alguna proposta, linia estrategica o altre proposta…a quina comissió ens hem de dirigir?
Dues cases de valor patrimonial relatiu no haurien d’aturar la possibilitat d’acollir nous veïns a la Vila. Un bon projecte hauria de respectar l’arbre. En cap cas els migrats recursos públics de la ciutat es poden destinar a rescatar patrimoni material quan hi ha problemes d’accés a l’habitatge molt més sagnants sobre la taula i que projectes com l’edificació d’habitatge públic sobre l’estació de Fontana haurien de començar a cobrir: Prioritats.
L’ajuntament de Barcelona actual i els anteriors i els veïns som els responsables de la trista situació actual.Habent passat el que va passar al Jardí del silenci, només uns metres més enllà diguem que ens hem adormit a la parra.jo hi veia entrar durant molts anys al personal de PARCS i JARDINS a fer-hi el manteniment i estava ben convençuda de que aquest petit gran pulmó ple de vida, verdor, magestuosos arbres centenaris i demés estava ben protegit. Passi el que passi una solució seria: salvar la solitària alzina inclosos els metres de terreny que necessiti per a sobreviure, replantar la zona que es pugui.Deixar que la familia propietaria que tants anys s’ha preocupat de cuidar el jardí amplïi al número 13 fins al c/ Manrique de Lara fins a una alçada similar de l’entorn, dos plantes i mitja al terrat?? Però que conservin les façanes dels números 15, 17.Que L’AJUNTAMENT DE bcn PAGUI per la badada tot el que calgui i pugui.I de pas treguin els pilons del c/Manrique de Lara.Aquest savi arbre vol respirar. Va morir la palmera de la masia per no salvar-la del bitxo, van mitg pelar sense permís un arbre gegant del petit terreny del mateix c/Manrique de Lara on hi havia hagut la fusteria de la novela la plaça del diamant, ara s’han carregat 2 preciosos pins de 4 o 5 plantes d’alçada i tot un oasis en la finca en qüestió…toca treure pilons plantar arbrat prim al carreró i replantar al troç de finca que es pugui.Potser fer el carreró peatonal?? I mentres passen aquestes coses…i tantes altres tots aturats pendents de les banderes.La selva d’asfalt…i l’alzina que crida per un millor món..amb aires més purs.Sort, i més pulmons verds a Gràcia!