Comencem amb alguns aclariments respecte PROTECCIĆ I PATRIMONI:
- āLes casetes no estan descatalogadesā, hi ha una aprovació provisional i tĆØcnicament estan en procĆ©s de catalogació. No hi pot haver-hi dos projectes vigents al mateix lloc, per això es va desestimar el primer desprĆ©s abans de l’aprovació inicial de l’actual MPGM de l’Alzina.
- La catalogació l’ha de recollir el Pla de Protecció del Patrimoni de GrĆ cia on hi consten les āfitxes de catalogacióā. Aquestes determinen quĆØ sāhi podrĆ fer, es determina el nivell de protecció i pot donar indicacions de lāalƧada (enretirar la remunta), i a vegades pot ser objecte dāinterpretació. Les casetes de l’alzina tenen nivell de protecció C, mĆ©s reduĆÆt, per exemple, que la Pedrera. Acord de preservació de les casetes i de les faƧanes a la fitxa del catĆ leg.
- A part, hi ha la norma major, que Ć©s la Modificació General del Pla MetropolitĆ , que Ć©s el que marca els volums i la reculada de la nova edificació. Fins que no sāaprovi aquest pla general hi haurĆ la suspensió de llicĆØncies.
- Lāajuntament no es pot saltar la catalogació, la norma Ć©s per tothom, tant si Ć©s pĆŗblic com privat.
Debat sobre l’espai: l’EQUIPAMENT, el VERD i les nostres reivindicacions:
- L’espai verd ha de ser considerat tan important com qualsevol altre equipament, per crear un refugi verd ciutadĆ (era el primer espai verd privat i pĆŗblic mĆ©s gran de la vila).
- Ćs injust que sāinsinuĆÆ que hi ha un āviratge del colĀ·lectiu i una obsessió per lāhabitatgeā, el colĀ·lectiu es mereix un respecte. Es convida a llegir les actes de les assemblees i les alĀ·legacions que recullen la importĆ ncia del verd : en elles es proposa ampliar-lo a travĆ©s de la naturalització del carrer Manrique de Lara, i en cap moment sāha defensat que es faci habitatge en zones verdes.
- La protecció dāaquest espai ha estat una tĆ ctica o estratĆØgia, la protecció del jardĆ passava perquĆØ fos de titularitat pĆŗblica. L’ajuntament ha descartat iniciatives, com lāescola bressol, però no estĆ definit el nombre dāhabitatges, ni el colĀ·lectiu al qual sāadreƧaran. Haurem de discutir fins a on volem arribar. No Ć©s incompatible salvar el verd i que lāĆŗs de les casetes sigui habitatge dotacional (repercussió).
- A mĆ©s, cal exigir que l’edificació ha de ser sostenible i respectuosa amb el medi ambient, es pot guanyar mĆ©s verd amb cobertes verdes i amb l’entorn, seguint la idea de re-naturalitzar els carrers i la ciutat.
- Es posa en valor tot el que hem aconseguit: la catalogació i protecció de l’alzina; la paralització de les llicĆØncies; el procĆ©s de catalogació de tot el conjunt. Es llegeix el text del full de signatures: hem aconseguit que sigui un espai pĆŗblic i veĆÆnal. ( i en conseqüència hem aconseguit revisió del PERI i revisió del catĆ leg)
- Lāexpropiació ha de re-valoritzar el verd com a equipament i fer compatible el jardĆ de lāalzina amb lāhabitatge per no trossejar. Per això les bases del concurs són importants. Vam fer una taula comparativa de superfĆcies on queda constĆ ncia dels usos.
- Hem de superar aquest punt del debat. Sāha modificat el projecte, i ens podem plantejar quĆØ gentrifica mĆ©s o menys, si els pisos dotacionals o lāescola bressol? Sempre hi ha estat la defensa del verd i justificar-ne un Ćŗs pĆŗblic, però sembla que pels polĆtics el verd no Ć©s d’Ćŗs pĆŗblic. Estem per negociar i pressionar, i si arriba un moment abandonar.
- Sobre la necessitat de llars, hi ha una emergĆØncia habitacional, que afecta als colĀ·lectius mĆ©s vulnerables i l’habitatge dotacional Ć©s equipament.
- āEl que Ć©s verd Ć©s verd.ā Els costos no haurien de ser un problema, cal convĆØncer els polĆtics de la importĆ ncia del verd.
- Es recorda que lāespai construĆÆt ocupat per les casetes -conservat o remodelat- va dedicat a 2 tipus dāequipaments: habitatges als pisos superiors i un equipament a definir a la planta baixa. No estĆ definit el nĀŗ dāhabitatges (relacionat amb la volumetria), el colĀ·lectiu beneficiari ni la tipologia dāequipament a la planta baixa.
- Que haguem arribat fins aquà no significa que la nostra tasca hagi acabat, és més , necessitem ser molt presents ara en la definició del projecte, i fer aflorar totes les sensibilitats deixant clara la importà ncia del verd.
- Ćs recorda la importĆ ncia de ser presents en altres processos participatius al barri, com el del Pla MetropolitĆ de la Vila de GrĆ cia.
Acords sobre el PROCĆS PARTICIPATIU (punts importants per a la propera reunió amb l’ajuntament):
Hi ha consens sobre que el procĆ©s participatiu ha de ser vinculant, que les conclusions a les que arribem durant el debat siguin recollides i incideixin en la definició del projecte general. Un procĆ©s participatiu ha dāestar obert.
Sobre com ens imaginem el procƩs participatiu:
- A la lluita hi ha hagut sempre tres pols: el patrimoni, el verd i contra la gentrificació.
- Es diu que el procĆ©s pot consistir en 3-4 sessions, per tractar el següents temes: habitatge i patrimoni; el verd i la salut; els usos de l’espai; i una sessió de sĆntesi.
- Es proposa fer una sessió en viu en directe, en cap de setmana, en grups petits respectant les mesures de protecció per la Covid, per abordar els significats de lāespai.
- Es vol crear un context per afavorir que sorgeixin solucions creatives, un concurs dāidees previ a la definició de les bases del concurs arquitectònic.
- Hi ha forƧa consens perquĆØ es tiri a terra la cantonada del pĆ rquing i no s’hi edifiqui.
- Es vol salvaguardar els altres arbres (a mĆ©s de l’alzina), expandir el verd en la lluita contra el canvi climĆ tic i cercar la simbiosi amb lāarquitectura (construcció sostenible, respectuosa).
- Barcelona ha de prendre com a model dāaltres ciutats, la cultura polĆtica tĆ© una mancanƧa molt gran en donar importĆ ncia al verd.
- Sobre els dos equipaments: qui decideix a quin colĀ·lectiu acollirĆ l’habitatge dotacional; qui seran els beneficiaris (usos socials a GrĆ cia); la relació entre els equipaments.
- Sobre l’equipament de la planta baixa, estar per definir: quina superfĆcie ocuparĆ ; si serĆ ambiental i associat al jardĆ; un menjador social…
Altres:
Es considera que projecte de lāajuntament lāha dāexplicar lāajuntament i no nosaltres, però es desestima que això es faci en una primera sessió. Ens preocupa fer forta lāassemblea a travĆ©s de la participació i tenir un calendari propi d’activitats, a banda de les que es facin durant el procĆ©s participatiu.