Acta de l’assemblea del dimecres 10 de febrer de 2021

L’assemblea és online.
Ens hi connectem entre 16 i 24 persones, segons l’estona. Dura 2 hores.

L’únic punt de l’ordre del dia és el JARDÍ: obertura, espais, organització, etc.

Hi surten els temes i opinions següents:

1. Accés al jardí, obert, tancat…:

L’Ajunt està fent obres per la seguretat de la finca i ens ha preguntat si volem que es tiri a terra el mur (del garatge, entenem), o si el volem tancat i que ens en donin la clau. Ens agrada molt la idea d’entrar a la finca.  

Diumenge sota l’alzina, ja uns quants vam parlar dels diferents graus d’obertura, i dels avantatges i inconvenients.

Obert-obert, seria la nostra aspiració ideal. És un tema amb arguments pràctics però també polítics, com diu algú. O sigui, li diríem a l’Ajunt que enderroqués el garatge i deixés tot aquell tros de façana obert. Si ens imaginem el projecte com una plaça, i no com un jardí, també hauria de ser obert del tot, tipus les Dones del 36. Les places formen part del carrer, i s’accepta que hi passin coses…

Altres assistents defensen el tancar amb clau, per protegir bé l’alzina, i l’hort si se’n fa un, i per evitar els problemes de pipican que ja coneixem, o de botellons nocturns i molèsties per als veïns. Seria un model com el del Jardí del Silenci o el de l’hort de Ka La Trava. Es podria obrir unes hores, per Salvem l’alzina, o per més gent del barri, o per l’Ajunt/P&J en la seva “ronda”…

Per a alguns, aquests possibles problemes són motiu per tancar almenys a la nit. Recorden que al 2018-2019 ja vam recollir moltes caques al jardí, i va passar allò dels xavals al banc de Manrique i ens vam sentir responsables de gestionar-ho, com els afers de la veïna del 19…


A d’altres, el que no els agrada gens és la idea de “la clau”. Farien el jardí de moment obert, i si venen problemes, ja els entomarem, però sense tallar-nos les ales d’entrada, i tractar la gent com a adults que faran cas de la senyalètica que hi posaríem. També comenten que l’alzina, com a arbre protegit, és responsabilitat de l’Ajunt.

Hi ha solucions intermèdies, com que “d’obra” estigui obert només un ample de porta o doble porta en el tros de l’actual garatge, i la resta posar una reixa tipus Mercat Abaceria. Això es podria tancar simbòlicament, amb una balda com de parc infantil, o amb palets, podem assajar coses. I tornar a parlar amb calma de com fer-ho a les nits, o si es compliquen les coses.

Sí que hi ha CONSENS TOTAL perquè el garatge vagi avall.

2. Mur de Manrique de Lara:

En una segona fase, aquest mur, o bé el mur a partir d’un metre d’alçada o el que fos, també es podria canviar per una reixa permetés la visibilitat, tipus Mercat Abaceria. I potser s’hi podria posar heura per sobre… També existeixen tanques lleugeres, no dures, de bioconstrucció.

I ens semblaria guai que pogués acabar anant tot el mur a terra. Seria bonic en la pràctica i també a nivell de símbol.

A alguns tot això ens agradaria com abans millor, i per a d’altres pot ser més endavant.

També es diu que es podrien deixar drets trossos del mur. I que hi ha petita fauna que hi viu, i plantes que hi agafen suport.

3. I… quan hi entraríem?

A veure si pot ser aviat. Sembla que ara l’Ajunt té la predisposició, els operaris, etc. per enllestir les obres de seguretat. Però no ens han dit una data, ho podem preguntar.

(També podem preguntar si les obres de seguretat inclouen encerclar les casetes amb alguna mena de tanques o similar.)

4. Gestió del jardí:

Sembla ser que caldria constituir una associació, per fer la gestió veïnal del jardí.

A veure si l’Ajunt, o altres associacions, ens poden explicar la fórmula: cessió, conveni, creació de l’associació, temes fiscals, subvenció (o bé “porquet” i prou)… Algú diu que no és difícil, que una associació són “tres persones i un compte bancari”.

Segurament la cosa va per a uns anyets d’ús de l’espai, abans que es construeixin els equipaments.

Les coses que requereixin més maquinària i inversió, òbviament les hauria de fer l’Ajunt/P&J. Per seguretat, per peles, i perquè a nosaltres ja ens tocaria gaudir una mica, oiga.

5. Idea de fer un hort:

Al jardí hi hauria unes parts més protegides (l’alzina i la zona del voltant, l’hort si se’n fa) i d’altres més accessibles. Es podrien senyalitzar les zones no trepitjables, i les dedicades a cada ús, però sense tancar-les.

Fer un hort ho trobem molt interessant, encara que sol ser l’os més dur de pelar organitzativament.

Algú suggereix posar-hi herbes aromàtiques.

Hi ha una proposta de fer picar el paviment del garatge i posar l’hort allà, i així no interferiria amb el jardí. Algú altre diu que en els horts urbans cal fer una anàlisi del sòl per no tenir sorpreses de contaminació i tal. Que potser en haver estat habitatge no hi ha aquest perill. Que podríem parlar amb Tarpuna, Aplec d’Agricultura Urbana. O que ho valorin els tècnics de l’Ajunt.

6. Més idees per al jardí:

Algú diu de fer un cobert per a les eines, contra la paret de la casa veïna, i així de pas “protegir-la”, i posa l’exemple de Can Masdeu.

Algú altre recorda que al pati del núm. 17 hi havia aquell colomar, i als baixos del 15 un quartet, i la caseta de l’entrada per Manrique, que mirem primer aquests llocs ja existents.

També volem demanar que s’hi posi una presa d’aigua i una de corrent elèctric.

Algú recorda la taula de cedre de les reunions i aperitius, i diu d’esbrinar si encara és allà. Algú creu que se la van emportar amb la runa, però a algú altre li sembla que es va desmuntar i guardar a petició nostra.

Algú comenta que té idees de jardineria per aportar. I diu que P&J potser té excedents de plantes que ens podria donar. Algú afegeix que és un bon tema, el de “com restaurar el verd”. Que quan un indret verd està “abandonat”, en part és quan millor flueix el seu curs… Però que sí, que hem de parlar de quina mena de verd voldrem. Algú altre diu que s’ho havia imaginat, més aviat salvatge, boscós.

7. Reunió pendent amb l’Ajunt:

La propera reunió de la taula de negociació hauria de ser ara al febrer, i el punt principal hauria de ser el de com i quan entrarem al jardí.

Però va tot ultralent perquè ells estan “pensant alternatives”… En la reunió sobre habitatge de dilluns que ve, els podem tornar a insistir.

8. Idea de fer una maqueta del projecte:

Resum de l’assemblea passada: seria una eina per pensar en l’espai de manera més física. I més flexible, perquè els dibuixos que s’han fet poden generar conflicte si es prenen com una cosa fixada, per exemple, pel que fa a l’alçada.

Tindria uns mòduls per moure i encaixar. Havent demanat info sobre habitatges dotacionals i espais compartits. Serviria per pensar en volums, experimentar amb la llum, pensar què posar a la planta baixa…. De porexpan o ja es veuria de què, segons si ho fem nosaltres, l’Ajunt…

I la gràcia seria jugar amb la maqueta allà al jardí, tots els veïns. De pas, la presencialitat potser ajudarà més a certes coses que tanta virtualitat. Caldrà tenir present la situació covid però.

Algú afegeix que podríem posar fotos de cares de gent, en els mòduls, i així el que es mouria i trauria i posaria a les casetes seria això.

9. Documents sobre el projecte:

Avui hem tornat a penjar al grup gros de whats l’informe de Doctor Árbol i el de la MPGM.

Algú diu que caldria buscar els informes sobre assolellament i sobre sòl/arrels.

Un participant té a mà l’estudi d’assolellament que van fer els tècnics de l’Ajunt, ens l’ensenya. Surten diferents supòsits de grau de construcció i èpoques de l’any. Algú troba a faltar el supòsit de com fins ara, i el de sense garatge. A algú li estranya que surti l’opció de les 12 del migdia, l’hora de més sol, i prou. Potser cal ampliar-lo, actualitzar-lo, es pot demanar.

L’informe sobre sòl/arrels també aniria bé buscar-lo i actualitzar-lo. Aniria bé en el marc del debat actual sobre els fonaments i els arrels.

Pel que a l’informe del Doctor Árbol, l’Ajuntament està obligat a tenir-lo en compte perquè el va aprovar. Parlar més a fons sobre els fonaments, se sol fer quan ja hi ha un projecte bàsic que ha guanyat un concurs. Algú altre creu que es abans del concurs, que s’han de deixar clars certs paràmetres sobre l’afectació de les arrels. Fa 2 anys ens van explicar tot allò de que per construir-hi a prop cal “encaminar” les arrels a una recol·locació més vertical i després esperar el temps necessari (potser 1 o 2 anys). Hem de vetllar pel millor per a l’alzina. Però és una qüestió tècnica i cal intentar que no sigui motiu de polèmica.

10. Debat sobre el projecte:

Està bé debatre, però millor que no sigui sempre online, i anar amb compte amb les tensions. I si és sobre temes complexos, tenir a mà i facilitar la documentació que pot servir com a suport i per no especular. Cal trobar un equilibri per no entrar massa en bucle sempre en els mateixos temes, però tampoc tenir por a puntualitzar el que calgui o atallar l’alarmisme.

11. Idees per a xerrades temàtiques:

Podríem portar experts en fonaments, arrels, etc., i preparar una xerrada, i fer-ne difusió.

O sobre jardí anglès/jardí francès, o amb entesos en catalogació arbre, Fundació Toni C., etc.

O sobre patrimoni arquitectònic…

Tot ens ajudaria a alimentar-nos i a encarar el procés participatiu a venir.

12. Reunió de l’Ajunt sobre habitatge:

La reunió sobre habitatge que convoca l’Ajunt, online, a la qual anirem alguns de nosaltres, és dilluns dia 15 a les 18.30 h.

En farem difusió, perquè pot servir per aclarir diverses coses. I també perquè ostres, sigui l’Ajuntament qui s’expliqui directament, per exemple sobre el seu famós dibuix de la finca.